ΥΓΚΟΜΙΣΤΗΡΙΑ*

Oι αθλητικές εκδηλώσεις, που διοργανώνονται από το Γυμνάσιο - Λύκειο Σούρπης, σε συνεργασία με την Δημοτική Αρχή, περιλαμβάνουν κυρίως μαθητικούς αγώνες στίβου, στους οποίους λαμβάνουν μέρος μαθητές από τα Γυμνάσια της περιοχής και συγκεκριμένα από το Γυμνάσιο Πτελεού, το Γυμνάσιο Ευξεινούπολης, καθώς και το 1o Γυμνάσιο και 2o Γυμνάσιο Αλμυρού. Επισημαίνεται ότι στους αγώνες συμμετέχουν περίπου 150 μαθητές όλων των σχολείων.    

Κάνοντας μια ιστορική αναφορά στο παρελθόν, τα «Συγκομιστήρια» γίνονταν κατά την αρχαιότητα προς τιμή της Θεάς Δήμητρας, Θεά της γεωργίας και των δημητριακών που καλλιεργούνταν τότε στο Θεσσαλικό χώρο και ιδιαίτερα στην πεδιάδα της Σούρπης, γνωστή ως Αθαμάντιον πεδίον. Προς τιμήν της Θεάς οργανώνονταν διάφορες γιορτές κατά την περίοδο της συγκομιδής των σιτηρών, όπως τα Θεσμοφόρια , τα Ελευσίνια και τα Ιερά Θαλύσια ή «Συγκομιστήρια».Ο ιερός ναός της Θεάς Δήμητρας υπήρχε στην περιοχή μας στο 3ο χλμ. του σημερινού δρόμου Σούρπης - Νηών, επάνω στο λόφο της Αγίας Τριάδος, όπου σήμερα υπάρχει το ερειπωμένο βυζαντινό μοναστήρι της Αγίας Τριάδας.

Σ΄ αυτόν τον χώρο και γενικότερα στην πεδιάδα της Σούρπης γίνονται τα «Συγκομιστήρια», που περιλάμβαναν αθλητικούς αγώνες στους οποίους συμμετείχαν μόνο άνδρες.

 

 

.