'' ΑΘΑΜΑΝΤΙΟ ''  μυθολογικό μονοπάτι

από ΣΟΥΡΠΗ για ΝΗΕΣ  Μαγνησίας
ο δρόμος της ελιάς

υποβρύχια έρευνα στις δυτικές ακτές του Παγασητικού

   Στη θέση Μετόχι στον Όρμο Νηές ανακαλύφθηκε καταποντισμένος οικισμός της Μέσης Εποχής του Χαλκού (19ος-17ος αι. π.Χ.). Κατά την ερευνητική περίοδο του 2009 πέραν του αρχικώς εντοπισμένου κιβωτιόσχημου τάφου, εντοπίστηκαν περίπου δέκα ακόμη τάφοι ή σε κάποιες περιπτώσεις ίσως και ταφικοί περίβολοι. Εντοπίστηκαν επίσης αρχιτεκτονικά θεμέλια κτιρίων.
  
Επίσης, το 2009 εντοπίστηκε ένας ακόμη καταποντισμένος οικισμός της πρώιμης Εποχής του Χαλκού, δυτικά του Όρμου των Νηών (5 χλμ περίπου από τον μυχό του όρμου).
   Ακριβώς στον μυχό του Όρμου, στη δυτική πλευρά, εντοπίστηκε μια εγκατάσταση πρώιμων ελληνιστικών, ύστερων κλασικών χρόνων.
Πιθανότατα πρόκειται για μεμονωμένη αγροικία.
   Κατά το 2010, συνεχίστηκε η σχεδιαστική αποτύπωση των επιφανειακών ευρημάτων του προϊστορικού καταποντισμένου οικισμού στη θέση Μετόχι, ενώ το 2011 διενεργήθηκε ανασκαφή από δεκαμελή περίπου ομάδα, η οποία επιχειρούσε σε ημερήσια βάση, για περίπου δύο εβδομάδες.
  
Η ανασκαφική διερεύνηση ενός τάφου μας απασχόλησε κατά το μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Εκ παραλλήλου έγινε και μία διερευνητική τομή, διαστάσεων 2x3 μ., σε περιοχή όπου επιφανειακά δεν υπήρχε κανένα ορατό εύρημα, για να λάβουμε μια πρώτη ιδέα της στρωματογραφίας του χώρου.
   Από τον κιβωτιόσχημο τάφο ανελκύστηκε σκελετικό υλικό νηπίου, πράγμα που ενισχύει την πιθανότητα ότι, όλοι οι κιβωτιόσχημοι, ακόμη και αυτοί που δεν φέρουν καλυπτήρια πλάκα, να είναι μάλλον αδιατάρακτοι.
   Το σώμα του νεκρού ήταν τοποθετημένο σε συνεσταλμένη (εμβρυακή) στάση, με κλίση στο δεξιό πλευρό.
Στον χώρο μεταξύ των μηρών – λαγόνων και αναδιπλωμένων κνημών, είχε τοποθετηθεί μικρό χονδροειδές κύπελο, προφανώς ως κτέρισμα.

 © 2014  Μαρσουβανίδης Μιχαήλ - Καλοδήμου Ιωάννα