η δράση μας    σχολική χρονιά 2014-2015                                 Σεπτέμβριος-Οκτώβριος-Νοέμβριος

κείμενα :  Καλοδήμου Ιωάννα

                                   

     Οι εργασίες στον κήπο ξεκίνησαν. Μετά τις ζεστές μέρες του καλοκαιριού και λόγω της απουσίας μας όλο αυτό το διάστημα στα πλαίσια των θερινών διακοπών, ο κήπος μας χρειάζεται ιδιαίτερη φροντίδα. Ξεκινάμε με την επισκευή του φράχτη και συνεχίζουμε με την  απομάκρυνση των ξερών χόρτων και τον καθαρισμό του χώρου από τα αγριόχορτα που είχαν αναπτυχθεί κατά το προηγούμενο διάστημα. Ακολουθεί το σκάλισμα του ανθόκηπου και το σκάψιμο του μέρους που προορίζεται για το λαχανόκηπο.

     Οι αποστάσεις υπολογίζονται και τα παρτέρια χωρίζονται. Οι σπόροι και τα φυτά περιμένουν. Ρόκα , μαρούλι, μπρόκολο, λάχανο είναι έτοιμα για μεταφύτευση. Ανοίγουμε μικρές λακουβίτσες σε ξεχωριστά παρτέρια για το κάθε είδος. Προσθέτουμε λίγη κοπριά, τοποθετούμε το φυτό με προσοχή και γεμίζουμε τη λακουβίτσα με χώμα. Ολοκληρώνουμε το φύτεμα του κάθε παρτεριού και συνεχίζουμε με το πότισμά του.

     Σειρά έχουν τώρα οι πατάτες και τα κρεμμύδια. Φροντίζουμε κάθε πατάτα να έχει το « ματάκι» της. Οι μικροί βολβοί παίρνουν τη θέση τους κάτω από το χώμα.

     Ώρα για τα αρωματικά. Διαμορφώνουμε τα παρτέρια και σπέρνουμε  μαϊδανό, δυόσμο, σέλινο, άνηθο. Ακολουθεί η σπορά των καρότων, των παντζαριών, των μπαζιών και του σπανακιού.

     Η ομάδα συντονίζεται άψογα. Άλλος φυτεύει , άλλος ποτίζει, άλλος χωρίζει τα παρτέρια, άλλος σπέρνει. Η εργασία προχωρά γρήγορα.

     Ώρα για διάλειμμα. Μας περιμένει η φρεσκοψημένη μηλόπιτα της Κατερίνας.

     Μετά το διάλειμμα σειρά έχει ο ανθόκηπος. Τοποθετούμε στηρίγματα και δένουμε τα χρυσάνθεμα. Τα πολυάριθμα άνθη τους δίνουν μια άλλη αίσθηση στον κήπο.

     Η συστάδα με τα βότανά μας καλά κρατεί. Φασκόμηλο, δεντρολίβανο, θυμάρι, λουίζα, μέντα, λεβάντα, βασιλικός, ρίγανη, τσάι. Καθαρίζουμε τους μικρούς θάμνους από τα ξερά κλαδάκια τους, και τους κλαδεύουμε δίνοντάς τους το σχήμα που επιθυμούμε.

     Σειρά έχουν οι ζαρντινιέρες μας. Η μπαλέτα, τα χρωματιστά λάστιχα αυτοκινήτου, οι πήλινες γλάστρες με τις συνθέσεις φυτών. Φυτεύουμε αλόη, πανσέδες , διάφορα είδη κάκτων αλλά και βολβούς υάκινθου, τουλίπας , κρίνων.

     Η μέρα είναι αρκετά ζεστή για την εποχή. Η ομάδα ξεκουράζεται στο γειτονικό πεύκο απολαμβάνοντας τη σκιά του. Μένει να τοποθετήσουμε επιγραφές- πινακιδούλες σε κάθε παρτέρι ή ζαρντινιέρα. Μια γλάστρα μας έσπασε. Παίρνουμε τα κομμάτια της , τα ζωγραφίζουμε και γράφουμε πάνω το όνομα των φυτών που φιλοξενεί το κάθε παρτέρι. Μετά και την τοποθέτηση των μικρών πινακίδων η ομάδα καμαρώνει το αποτέλεσμα της όλης προσπάθειας. Όλα φαντάζουν τέλεια!

 

                                 Δεκέμβριος2014

                                   

   Οι εργασίες στον κήπο συνεχίζονται …

   Ο καιρός ήταν αρκετά ζεστός και υγρός μέχρι τώρα, γεγονός που βοήθησε τη γρήγορη ανάπτυξη των φυτών.  Ένα θέμα που είχε προκύψει σχετικά με την υδροδότηση του κήπου λύθηκε χάρη στην παρέμβαση του προέδρου της Δημοτικής κοινότητας Σούρπης κ. Σπύρου Γουρναρόπουλου, της προέδρου του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Γυμνασίου Σούρπης κ.  Καλλιόπης Γουργιώτη αλλά και του κ. Αθανασίου Ντούκα ( σύνδεση με λάστιχα) που  εθελοντικά συνεισέφεραν ο καθένας με το δικό του τρόπο.

   Η ομάδα συνεχίζει με ιδιαίτερο ενδιαφέρον τη φροντίδα του κήπου. Η καθημερινή αλλαγή στην ανάπτυξη των φυτών κινεί όλο και περισσότερο το ενδιαφέρον μας. Αυτή την περίοδο τα λουλούδια και τα λαχανικά του χειμώνα βρίσκονται στην πλήρη ακμή τους.

   Το επόμενο βήμα είναι η συγκομιδή τους και η δημιουργία υγιεινών πιάτων που θα παρασκευάσουμε και θα απολαύσουμε όλοι μας .

                                 Δεκέμβριος 2014

                                   

Επίσκεψη στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών  του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας

   Επιθυμία  της ομάδας από πολύ νωρίς ήταν η επαφή και η επικοινωνία με ανθρώπους που σε επιστημονική βάση εξειδικεύονται σε θέματα λαχανοκομίας , ανθοκομίας και φυτοπαθολογίας.

   Η υπεύθυνη Σχολικών δραστηριοτήτων κ. Κυριακή Δανιηλίδου έδωσε άμεσα τη λύση. Θα μπορούσαμε να επισκεφτούμε  τη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας.

   Πράγματι το ραντεβού κλείστηκε από πολύ νωρίς για τις 10 Δεκεμβρίου 2014.  Η κ. Μαντούδη Αναστασία, Γραμματέας της Κοσμητείας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, και η κ. Κουφοστάθη Ευλαλία, ΕΔΙΠ της Γεωπονικής Σχολής  του Π.Θ συνέβαλαν ιδιαίτερα στην οργάνωση και υλοποίηση της συγκεκριμένης επίσκεψης.

   Οι υπεύθυνοι για την επίσκεψή μας καθηγητές της Γεωπονικής Σχολής κ. Πετρόπουλος (λαχανοκομία), κ. Λύκας (ανθοκομία) και κ. Βέλλιος (φυτοπαθολογία)  μας υποδέχτηκαν στο χώρο του Πανεπιστημίου, μας ξενάγησαν σε θερμοκήπια, μας ενημέρωσαν για νέες μεθόδους καλλιέργειας, έλυσαν απορίες μας, μας ξενάγησαν στο χώρο του Χημείου όπου μας παρουσίασαν  τον αποστακτήρα για την παραγωγή αιθέριων ελαίων και τον τρόπο λειτουργίας του.

   Μεταβήκαμε επίσης και στο χώρο των εργαστηρίων  Φυτοπαθολογίας λειτουργώντας - για όση ώρα βρεθήκαμε εκεί- ως μικροί ερευνητές. Αφού δημιουργήσαμε ομάδες δύο ατόμων, έχοντας μπροστά μας  στερεοσκόπια και μικροσκόπια και υπό την καθοδήγηση του καθηγητή κ. Βέλλιου παρατηρήσαμε μύκητες  και άλλους παθογόνους μικροοργανισμούς που προσβάλουν τα φυτά.

   Η εμπειρία που αποκομίσαμε ήταν μοναδική . Τους ευχαριστούμε θερμά όλους!

Επίσκεψη στη Σχολή Γεωπονικών Επιστημών -  Δεκέμβριος

                                 Δεκέμβριος 2014

                                   

Επίσκεψη και παρακολούθηση εκπαιδευτικού προγράμματος στο Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα Πηλίου

   Ο σχολικός μας κήπος φιλοξενεί εκτός από λουλούδια , βότανα και λαχανικά, και ένα δεντράκι , γνωστό από αρχαιοτάτων χρόνων ,το οποίο ευδοκιμεί και στην περιοχή μας. Είναι μια ελιά.

   Στην περιοχή μας και συγκεκριμένα στις Νηες, στον όρμο από όπου ξεκίνησε ο Αχιλλέας με τους Μυρμιδόνες για την Τρωική εκστρατεία, καλλιεργούνται χιλιάδες ελαιόδεντρα. Φέτος μάλιστα έχουν την τιμητική τους. Η χρονιά χαρακτηρίζεται ιδιαίτερα αποδοτική όσον αφορά την ελαιοπαραγωγή. Ελιές βρώσιμες αλλά και λαδοελιές – που προορίζονται για την παραγωγή λαδιού.

   Το δικό μας δεντράκι είναι  μικρό. Δε μας έχει δώσει ακόμη καρπούς. Αναμένουμε τις επόμενες χρονιές.

   Θέλοντας να γνωρίσουμε την ιστορία της ελιάς και της διακίνησης των προϊόντων της κατά τον προηγούμενο αιώνα επισκεφτήκαμε το Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα του Πηλίου όπου παρακολουθήσαμε σχετικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα.

   Η υπεύθυνη του Μουσείου κ. Κωστούλα Ιωάννα και η κ. Νέλλη Τσοπουρίδου, αφού  μας  υποδέχτηκαν στο χώρο του παλιού αρχοντικού της οικογένειας Ιωάννη Δ. Βογιατζή, μας παρουσίασαν την ιστορία των ελαιώνων της περιοχής, μας μίλησαν για τη διακίνηση των προϊόντων  ελιάς και λαδιού κατά τον προηγούμενο αιώνα- έφτανε μέχρι το Μπουένος Άιρες της Αργεντινής- και για την αξιοποίηση υποπροϊόντων του λαδιού για την παραγωγή σαπουνιού.

   Γνωρίσαμε επίσης την όλη διαδικασία παραγωγής, συλλογής και διακίνησης της ελιάς μέσα από εκπαιδευτικά παιχνίδια και τέλος, απολαύσαμε-  γευτήκαμε πάστα ελιάς σε φρέσκο ψωμί.

   Τους ευχαριστούμε για την πολύτιμη εμπειρία!

Μουσείο Ελιάς και Λαδιού στη Γατζέα Πηλίου - Δεκέμβριος

                                 Γενάρης 2015

                                   

   Πρωτοχρονιά 2015.
 Η 1η μέρα του χρόνου ξημερώνει ντυμένη στα λευκά. Η έντονη χιονόπτωση καθόλη τη διάρκεια της νύχτας κάλυψε τα πάντα. Ο κήπος μας;  Τα φυτά μας;  Τι θα γίνουν;  Οι θερμοκρασίες είναι ιδιαίτερα χαμηλές.  -7ο
C καταγράφει το θερμόμετρο μία από τις επόμενες μέρες.

   Επισκεπτόμαστε τον κήπο. Μία τολμηρή καλέντουλα ξεπροβάλλει στο χιονισμένο τοπίο. Τη θαυμάζουμε και την απαθανατίζουμε φωτογραφικά. Πολλά από τα φυτά είναι εμφανώς ταλαιπωρημένα. Κάποια εντελώς κατεστραμμένα. Ώρα για δουλειά. Ο κήπος πρέπει να καθαριστεί. Οι εργασίες προχωρούν γρήγορα. Τίποτε  δεν πετιέται. Όλα έχουν τη θέση τους. Και τα άχρηστα μπορούν να καταστούν χρήσιμα!  Αγριόχορτα και κατεστραμμένα φυτά καταλήγουν στη νέα μας κατασκευή για δημιουργία κομπόστ , οργανικού λιπάσματος.

  Μήπως είναι καιρός και για το πρώτο μας θερμοκήπιο; Παρατηρούμε τη νέα όψη του κήπου μας.
Τι λείπει;  Ίσως μια εικονική ανθρώπινη παρουσία.
Ναι, ένα σκιάχτρο! 
Είμαστε όλοι σύμφωνοι.  Τι φιγούρα;  Ανδρική ή γυναικεία;  Γυναικεία !
 
Τα υλικά απλά. Ορισμένα ξύλα για το σκελετό. Μια μπάλα ποδοσφαίρου για το κεφάλι. Ρούχα και αξεσουάρ που δεν χρησιμοποιούμε για το στολισμό της. Και φυσικά πολύ μεράκι και φαντασία. Και το όνομα αυτής :  Δήμητρα ·   η προστάτιδα του κήπου μας.

  

Φλεβάρης 2015

                                   

   Στον κήπο μας καλλιεργούμε μεταξύ των άλλων και σιτάρι.
Και φυσικά δε μείναμε μόνο στην καλλιέργειά του. Περάσαμε στην άλεση και στην παρασκευή διαφόρων ειδών ψωμιού (ολικής , πολύσπορο , λιόψωμο , σταφιδόψωμο , τυρόψωμο ) από τους καρπούς του .

σιτάρι και ψωμί  

Μάρτης 2015

                                   

στο Κ.Π.Ε Περτουλίου

   Το αίτημα της περιβαλλοντικής μας ομάδας προς το ΚΠΕ  Περτουλίου για επίσκεψη και φιλοξενία γίνεται δεκτό. Ο ενθουσιασμός είναι διάχυτος. Η επίσκεψη ορίζεται για τις 2 και 3 Μαρτίου 2015.

   Τις μέρες της επίσκεψης ο καιρός είναι ηλιόλουστος αλλά με αρκετό κρύο. Στη δράση μάλιστα μέσα στο δάσος του Περτουλίου  βρίσκουμε χιόνι. Στο διήμερο της επίσκεψής μας στο Περτούλι πληροφορηθήκαμε, προβληματιστήκαμε,  μάθαμε, συζητήσαμε, παίξαμε, υποδυθήκαμε ρόλους.

   Οι υπεύθυνοι του ΚΠΕ από την πλευρά τους κατέβαλαν κάθε δυνατή προσπάθεια, ώστε η επίσκεψή μας να αποβεί ιδιαίτερα εποικοδομητική. Η φιλοξενία που μας παρείχαν ήταν υποδειγματική.

   Τους ευχαριστούμε  θερμά

εκπαιδευτική επίσκεψη στο Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης Περτουλίου

 

 Απρίλης - Μάης 2015

                                   

ο μικρός Προκόπης

   Κλείνουμε για φέτος με … τον μικρό μας Προκόπη· το  δεύτερό μας σκιάχτρο, που θα προστατεύει τον κήπο μας για όσο καιρό εμείς θα απολαμβάνουμε τις διακοπές μας . 

   Καλό καλοκαίρι

ο Προκοπάκης ...πρωταγωνιστής

©  Μαρσουβανίδης Μιχαήλ - Καλοδήμου Ιωάννα